Mi az a Software Craftsmanship?

Feltehetően a fejlesztői csapatokban kevesen ismerik a Software Craftsmanhip mozgalmat, de manapság – szerencsére – egyik elemével, a Clean Code-al egyre többen találkoztak már. Software Craftsmanship célja elsősorban, hogy a fejlesztők folyamatos önképzéssel, tanulással professzionális szoftverfejlesztőkké váljanak és a megszerzett tudásukat megosszák társaikkal. Ennek a mentalitásnak köszönhetően a készített szoftverek minősége folyamatosan nő. Továbbá egyre könnyebben értelmezhető kód születik a kollégák számára. Így a könnyebb érthetőség mellett a könnyebb tesztelhetőség is megjelenik, ami elősegíti az automatikus tesztek írását. A gyorsabb hibakeresés és javítás is sokat tesz azért, hogy a cég hosszútávon kisebb költséggel üzemeltesse az elkészített alkalmazásokat.

Ahogy a Software Craftsmanship kiáltvány is mutatja, ez nem egy új egzakt módszertan vagy keretrendszer a fejlesztők számára, hanem ennél sokkal több. Mélyebbre hat, a hozzáállást, az igazi motivációt és a folyamatos fejlődés elengedhetetlenségét hangsúlyozza. Ha ezekre fókuszálunk, akkor nagyobb hatékonyság javulást és elkötelezettséget tudunk elérni a csapatokban a vállalat egészében. Ez pedig hosszú távon sokkal eredményesebb, mint egy új fejlesztői környezet, vagy bármilyen materiális juttatás, javadalmazás.

A szoftverfejlesztő vállalat több kompetencia területre épül, amely ahhoz szükséges, hogy a mai világban hatékonyan és gazdaságosan tudjon működni. Ezek az ábrán látható alapelemekből épülnek fel. Az elméleti alapot a Lean és az Agilitás adja – az alaptevékenységtől függetlenül -, bármely nem szoftverfejlesztő cég is magáévá teheti ezt a szellemiséget. Szoftverfejlesztő cég esetén sokkal nagyobb profittermelő képesség alakulhat ki például az agilis portfolio management által.

Az ábrán is látható, hogy Software Craftsmanship képzés segít a csapatmunka kialakításában, illetve elősegíti a szoftver jobb minőségét. Olyan területeket is érint, mint például a fejlesztői környezet fejlesztése, amely eszenciális jelentőségű ahhoz, hogy a vállalat folyamatosan megfeleljen a piaci kihívásoknak (szállítási idők csökkentése, közös tesztelés, stb).

Agilis Szoftverfejlesztő vállalat pillérei és a Software Craftsmanship
Agilis Szoftverfejlesztő vállalat pillérei és a Software Craftsmanship

Software Craftsmanship = Tényleges hatékonyság?

Hogyan is érhető el nagyobb hatékonyság, anélkül hogy a vezetőnek kellene megmondani, milyen eszközt, mikor és miként használjanak?

Abban a vállalati kultúrában, amikor a vezetőnek nem szükséges, illetve nem érzi szükségességét, hogy a fejlesztőket akár napi szinten instruálja, sokkal hatékonyabban tud dolgozni mindkettő fél. Vegyük példának, hogy a szoftverfejlesztő egy komplexebb feladattal, problémával szembesül. A tréningsorozaton megismert modern eszközök, módszerek közül kiválasztja az aktuális feladathoz a legmegfelelőbb megoldást. Az is előfordulhat, hogy nem ismeri a megoldást, de ekkor társai segítségével találnak megoldási javaslatokat a problémára.
Software Craftsmanship kiáltványban is látható, hogy a fejlesztők nem csak az aktuális feladatrészükkel foglalkoznak, hanem időt szánnak a teljes kép megismerésére, mérlegelni tudják, hogy miként járulnak hozzá a napi döntéseikkel az ügyfélmegelégedéshez. Így a vezetőségnek lehetővé válik a mikromanagement helyett újra az értékteremtő vezetés.

 

Miért hasznos a Software Craftsmanship támogatása?

Ha egy átlagos embert megkérdezünk, hogy mi motiválná, akkor sokan neveznék meg a magas fizetést. Azonban az elismerés és az anyagi ösztönzés nem ugyanazt jelenti. Akinél csak az anyagi ösztönzés számít, de igazi kötődés nincs a munkahelyhez az nem is tudja a teljes produktivitását a vállalat érdekében felhasználni hosszú távon, azaz nem fogja a legjobbat nyújtani. Ezért kell vezetőként törekedni a kollégák folyamatos fejlődésének elősegítésére, a motiváló környezet és légkör létrehozására, hogy a lehető legjobb szakmai teljesítményüket nyújthassák.

A motivációt a munkavállalókban leginkább szakmai képzésekkel – mint például a Software Craftsmanship tréningsorozat – és a szakmai szabadságot biztosító munkakörnyezettel lehet fokozni (amire például a SCRUM módszertan is lehetőséget biztosít). A szenior fejlesztők számára is lehetőséget biztosít a professzionális szoftverfejlesztői szint elérésére. A fejlesztők számára a Software Craftsmanship tréning egy több hetes strukturált szakmai képzéssorozat, amit a fejlesztők nagyra értékelnek, ezáltal sokkal könnyebb a hosszú távú elkötelezettséget kiépíteni, ha érzik, hogy a munkájuk fontos a cég számára. A Software Craftsmanship mellett, illetve (számukra) kiegészítésként sokkal könnyebben és komplexebb módon lehet átadni a SCRUM módszertant és tudatosítani az agilitás értékeit és tartópilléreit.

Ha motivált és folyamatosan fejlődő szoftverfejlesztők készítenek az ügyfelek számára a szoftvertermékeket, akkor azok hosszú távú eredménytermelő képességgel rendelkeznek, könnyen karbantartható módon készülnek el. Azaz az átadást követő támogatási időszakban is kevesebb probléma felmerülésével kiszámíthatóbb és egyenletesebb munkaterhelést jelent a fejlesztők számára. További előny, hogyha az ügyfelek később módosításokat, illetve bővítéseket szeretnének, akkor azok biztonságosan és minimális kockázattal hozzáilleszthetőek a már működő termékhez.

 

Néhány szoftverfejlesztői vélemény a képzésről:

A bevezetés folyamata

A Software Craftsmanship képzéssorozat a fejlesztőknek szól, a tréningsorozatról a részletesebb információk a Fejlesztőknek szóló oldalon találhatóak.

Emellett a vezetőségnek is szükséges a Software Craftsmanship megértése, hogy milyen változás fog bekövetkezni és mivel tudják még inkább elősegíteni az eredményesebb munkavégzést. Szükséges, hogy megértsék az agilitás (SCRUM) és a modern fejlesztés (Software Craftsmanship) közötti összefüggéseket, újításokat, illetve, hogy mit várhatnak el és mit nem és ez ezek okait. Fontos, hogy a vezetőnek továbbra is meglegyen az átfogó képe, hogyan és miért történik úgy a szoftverfejlesztés, mik az előnyei és hogyan lehet tovább fejleszteni azt.

Fejlesztők és Vezetőség számára ajánlott képzések a Software Craftsmanship pozitív hatásának maximalizálásához
Vállalat számára ajánlott képzések a Software Craftsmanship pozitív hatásának maximalizálásához

A lean és agilitás alapok segítik elhelyezni a való világ kontextusába a gyártás és szoftverfejlesztés módszereit és megoldásait. Erre épül rá a vezetőségnek  a vállalati portfolio management, ami segít optimalizálni és vállalatszinten maximalizálni az elérhető legnagyobb bevételt. Emellett segítjük coaching jelleggel a vállalat átalakítását és fejlődését, a specialitások kialakítását az általános megközelítéssel összhangban. Ezzel a speciálisan kialakított – szerepköröket figyelembe vevő – képzésekkel lehetőséget biztosítunk, hogy mindenki hasznosnak és személyre szabottnak találja a képzéseinket.

 

Árak és csomagok

 
 

Vegye fel velünk a kapcsolatot.

Teljes név (kitöltendő)

Email cím (kitöltendő)

Tárgy

Üzenet (kitöltendő)